Trail vs weg

De verschillen in de hardloop wereld…

(waar je misschien niet eens heel bewust van bent)

Waarom ren je?
– Ik ben een genieter van tijd limieten en de 2 letters PR zijn voor mij belangrijk. Mijn trainingen houd ik steady en aan een strak schema. Interval- en fartlek trainingen staan iets minder hoog op de ranglijst.
– Ik geniet van bospaden, omgeving en ben een avontuurlijke renner. Waarbij ik mezelf graag uitdaag in hoogteverschillen en diversiteit in ondergrond. Ook ben ik niet bang om vies te worden.

De 2 bovenstaande opties zijn natuurlijk vrij zwart-wit afgetekend waarbij je ook heel veel recreatieve runners hebt die een beetje van beide mee willen pikken. Maar waarom is specifiek trainen voor beide mogelijkheden zo belangrijk?

Trailrunner vs. Weg runner
De trailrunner heeft een groot raakvlak op anatomisch gebied wat voornamelijk zit in stabiliteit, want voor mij als fysiotherapeute en gangbeeld analyse specialist is stabiliteit ’the key’. We trainen amper specifiek, als we trainen dan gaan we rennen. Ooit nagedacht over het feit dat een trailrunner heuveltjes, losse zand, steentjes kiezeltjes en nog meer onverwachte omstandigheden moet doorstaan? Je enkels, knieën en heupen kunnen wel wat hebben, maar juist trainen om overbelasting blessures te voorkomen is weer een stapje verder.

De weg runner zal het ideaal beeld vooral gaan zoeken in een juiste- en steady looptechniek. Vaak is de drempel om te beginnen met hardlopen zo laag dat we in de praktijk de eerste overbelastingsblessures zien door de gedachten: ‘iedereen kan toch rennen?’
Dat kan iedereen ook maar wanneer er vermoeidheid ontstaat gaat je lichaam automatisch compenseren en strategieën ontwikkelen wat kan leiden tot (langdurig)blessure leed.

Voor beide doelgroepen geldt: laat je adviseren door een specialist over het juiste schoeisel dat jouw lichaam ondersteund waar je dit nodig hebt.
Door een gangbeeld analyse uit te laten voeren kun je ook preventief al veel compensatie componenten van je lichaam eruit filtreren en hier specifiek op trainen zodat je de blessures voor kunt blijven.

Mocht je nu al blessures hebben die maar niet weg gaan en niet opgelost kunnen worden door diverse specialisten, denk dan eens na over een gangbeeld analyse door Sanne Caelers. Zij helpt je verder door niet mee te gaan in de huidige symptoom bestrijding technieken maar spoort de onderliggende oorzaak op om deze aan te kunnen pakken en terugkomende blessures verleden tijd te maken.

Sanne Caelers, fysiotherapeute FysioStofberg
Rob Driessen, schoen adviseur Het Loopcentrum