Starttijden: doe maar gewoon…

De organisatie van de Trailrun Leudal heeft dit jaar, mede dankzij het warme weer op 2 juni, veel vragen en goedbedoelde tips ontvangen over de starttijden.
“Waarom laat je niet de lange afstand als eerste starten?”
“Kunnen we niet een uur eerder starten?”
“Laat om 9.00u de lange starten, om 9:15 de midden en om 9:30 de korte.”

De starttijden voor de Trailrun worden niet “zomaar” bepaald, het is altijd puzzelen. Maar wat zit daar eigenlijk allemaal achter? Welke zijn de belangrijkste factoren?
Op de eerste plek staan veiligheid en plezier voor de lopers. Bij de oversteek het oversteken in twee richtingen tegelijkertijd zo veel mogelijk vermijden. We willen ook beperken dat de eerste lopers van een afstand de laatste van een andere afstand in moeten halen, want dat kan heel vervelend zijn op zulke smalle paadjes!
We moeten de drukte op de verzorgingsposten (dus ook bij de finish) verspreiden.
Voor het verwerken en corrigeren van de uitslagen is het handig als de lopers van verschillende afstanden gescheiden binnen komen.

Het is niet zo eenvoudig! Elk jaar moeten we de routes bekijken en alles opnieuw evalueren, want een lusje meer of minder verandert natuurlijk alles. In 2019 liep bijvoorbeeld de lange route eerst een lange lus richting en door de Bedelaar, in 2018 was dat juist aan het einde van de route. De korte route keert na de Litsberg weer om en komt terug, terwijl midden en lange verder gaan richting St.Servaas.

We noteren elk jaar na hoeveel km’s bepaalde cruciale punten komen (oversteek, splitsingen, verzorgingsposten…), en we berekenen hoe laat de lopers van elke afstand daar langs komen. Dit doen we in een Excel bestand, zie screenshots onderaan dit bericht. We proberen dan te puzzelen met verschillende starttijden, en geschatte snelheden voor eerste en laatste loper. De eerste poging is altijd om de lange afstand als eerste te laten starten, maar dat is niet altijd de beste oplossing.

Laat ons naar de (theoretische) resultaten kijken. Met de starttijden zoals we ze hadden bepaald was het dit jaar:

– Eigen wedstrijdje van begin tot einde voor alle lopers van de korte route
– Bij de oversteek in totaal ongeveer 10min overlap (heen en terug tegelijk)
– Bij de splitsingen de verschillende afstanden bijna 100% gescheiden (4min overlap tussen eerste lopers lange en laatste lopers midden)
– Weg vrij voor de eerste lopers van de midden afstand
– Inhalen voor de eerste lopers van de lange afstand pas na 20km
– Bij de verzorgingsposten lopers van de verschillende afstanden bijna 100% gescheiden (maar 2min overlap)
– Bij de finish overlap tussen midden en lange afstand 25 minuten
– Alle finishers verspreidt over bijna 4 uur

Laat ons nu kijken wat zou gebeuren met starttijden 9.00 lange – 9.15 midden – 9.30 korte:

– Eerste lopers korte moeten al voor de oversteek (pas na 2km!) beginnen met het inhalen van de laatste van de lange; voor de Litsberg moeten ze ook de laatste van de midden inhalen, daarna hebben ze de weg vrij
– Geen overlap heen en terug bij de oversteek (dit zou wel een pluspunt zijn) maar wel meer drukte met meer lopers van verschillende afstanden tegelijk
– Eerste lopers van de lange beginnen voor de Litsberg de laatste lopers van de midden in te halen (en gaan door met inhalen tot aan de finish, 20km lang!)
– Eerste lopers van de midden beginnen na 12,5km de laatste lopers van de korte in te halen (en gaan door met inhalen tot aan de finish, 10km lang)
– Bij de verzorgingsposten is er veel overlap tussen de verschillende afstanden, dus veel meer drukte
– Bij de finish zijn alle 600 lopers in 2,5uur binnen: de Busjop zou ontploffen!

Wij denken dat de lopers een veel betere ervaring hebben gehad met de starttijden zoals die waren.

Volgend jaar gaan we weer alles opnieuw bekijken, om weer de beste ervaring te kunnen bieden.

De Trailrun Leudal commissie